تغذیه

بهترین غذا برای معده های حساس

هنگامی که دچار نارحتی معده می‌شوید، ممکن است علائمی مانند تهوع، استفراغ، اسهال و گرفتگی عضلات را نیز تجربه کنید. یکی از شایع‌ترین علل ناراحتی معده، گاستروانتریت است، التهاب روده که گاهی اوقات به آن “آنفولانزای معده” می‌گویند. وقتی احساس ناراحتی در معده خود دارید یا علائم مرتبط با معده مانند اسهال را تجربه می‌کنید، مهم است که استراحت کنید و هیدراته و سوخت مناسبی برای بدن حفظ کنید تا بدنتان بتواند بهبود یابد. اسهال و استفراغ می‌تواند منجر به کم‌آبی بدن شود و باعث احساس ضعف ناشی از نخوردن کالری کافی شود. بنابراین بسیار مهم است که  مایعات و غذاهایی که مغذی هستند و برای سیستم گوارش شما آسان هستند و به راحتی هضم می‌شوند مصرف کنید.

غذاهای با پروتئین بالا

مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ و لبنیات برای معده ای حساس بسیار مفیدند. پروتئین ها باعث افزایش سطح هورمون های خوشخیم کننده مانند سروتونین می شوند که باعث بهبود وضعیت روحی و جسمی شما می شوند. همچنین پروتئین ها باعث ایجاد اشباع و کاهش احساس گرسنگی می شوند.

غذاهای با کربوهیدرات کم

مصرف غذاهای با کربوهیدرات کم مانند سبوس دار، نان سبوس دار و  ماهی برای معده ای حساس راهکار خوبی است. کربوهیدرات های سنگین باعث افزایش علائم معده ای حساس مانند سوزش و درد می شوند. به علاوه کربوهیدرات های ساده مانند شکر و شیرینی باعث افزایش قند خون و علائم معده حساس می شوند.

موز

علائم معده مانند تهوع و استفراغ می تواند باعث از دست دادن مایعات و الکترولیت ها شود، که مواد معدنی ضروری هستند، مانند سدیم و پتاسیم که بدن شما برای حفظ عملکرد طبیعی سلولی به آنها نیاز دارد. مهم است که در هنگام بیماری، غذاهای غنی از الکترولیت را انتخاب کنید. موز سرشار از پتاسیم است، بنابراین انتخاب خوب و مهمی است. موز همچنین بخشی از رژیم غذایی BRAT است. برنج و نان تست همگی به راحتی هضم می شوند و می توانند به شما در نگه داشتن غذا در هنگام ناراحتی معده کمک کنند.

 میوه ها و سبزیجات

میوه ها و سبزیجات به دلیل حاوی فیبر بالایی که دارند، برای معده های حساس بسیار مناسب هستند. فیبر باعث تسهیل عملیات گوارش می شود. میوه هایی مانند آلو، به، آناناس، پرتقال، هندوانه و سبزیجات همچون خیار، کدو، کلم، نخود فرنگی و لوبیا سبز برای معده های حساس مناسب هستند.

 غذاهای کم چرب

غذاهایی که حاوی چربی بالا هستند می توانند به سرعت معده را از حالت خود عقب بیندازند و باعث تحریک معده شده همچنین در نتیجه باعث بروز درد شده و به همین دلیل غذاهای کم چرب و چربی های آب پز یا نیمه پز شده برای معده های حساس مناسب هستند.

دمنوش نعنا

مصرف دمنوش نعنا می تواند به کاهش التهابات معده کمک کند. همچنین گفته شده است که نعنا می تواند به تسکین علائم مرتبط با سوء هاضمه و تهوع نیز کمک کند. به علاوه نعنا دارای خواص اسپاسمودیک است که به کنترل تشنجات مربوط به معده و دستگاه گوارش کمک می کند. این خواص می تواند به کاهش درد شکم در بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی نیز کمک کند.

زنجبیل

فرآورده‌های زنجبیل مانند چای زنجبیل و مکمل‌های غلیظ زنجبیل گاهی اوقات برای کنترل حالت تهوع در دوران بارداری، شیمی‌درمانی و بعد از جراحی استفاده می‌شوند. در حالی که مطالعاتی در مورد استفاده از آن برای ناراحتی معده ناشی از ویروس یا مسمومیت غذایی، در دسترس نیست. مقداری زنجبیل محصولاتی مانند چای زنجبیل می‌توانند به آبرسانی مجدد شما در طول بیماری معده و کاهش علائمی مانند تهوع و استفراغ کمک کنند. سعی کنید زنجبیل تازه و خرد شده را به چای و آب ساده اضافه کنید و میل کنید.

آب نارگیل

در صورت استفراغ یا اسهال، آب نارگیل ممکن است راهی موثر برای جبران مایعات و الکترولیت های از دست رفته مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم باشد. در واقع، آب نارگیل برای آبرسانی مجدد به قدری موثر است که گاهی اوقات به عنوان یک محلول آبرسانی مجدد در کودکان مبتلا به اسهال ناشی از گاستروانتریت و وبا استفاده می شود. 11 حتی اگر نوشیدن آب نارگیل می تواند در طول بیماری معده به آبرسانی به شما کمک کند، مهم است که مصرف خود را محدود کنید. نوشیدن بیش از حد در واقع می تواند باعث اسهال شود، به خصوص اگر آب نارگیل حاوی قند اضافه شده باشد.

4. غذاهای پخته شده

غذاهای پخته شده مقداری بیشتر از انرژی خود را از دست داده اند و به همین دلیل برای معده های حساس مناسب هستند. بهتر است که غذاهای پخته شده در شکل های مختلفی مانند سوپ، سالادو… مصرف شوند همچنین توجه داشته باشید که غذاهای پخته شده را با روغن کمی استفاده کنید.

غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید

در حالی که برخی از غذاها و نوشیدنی ها می توانند به شما کمک کنند احساس بهتری داشته باشید و به سرعت از ناراحتی معده بهبود پیدا کنید، برخی دیگر می توانند اثر معکوس داشته باشند و علائم شما را بدتر کنند. این غذاها عبارتند از:

فیبر، مانند سبزیجات خام و غلات کامل
غذاهای پرچرب مانند غذاهای سرخ شده و بستنی
میوه های اسیدی مانند پرتقال، لیمو و لیمو ترش
غذاهای سرشار از قند مانند میوه های خشک، سس های پرچرب و سس ها
سبزیجاتی که ممکن است باعث ایجاد گاز اضافی شوند مانند کلم، گل کلم و پیاز
• آجیل و دانه ها
گوشت های چرب مانند گوشت گاو
غذاهای تخمیر شده مانند کلم ترش

هنگامی که با ناراحتی معده روبرو هستید، بهتر است از خوردن غذاها و نوشیدنی هایی که هضم آنها دشوار است و آنهایی که ممکن است علائمی مانند اسهال، استفراغ، حالت تهوع و درد معده را بدتر کنند، خودداری کنید. غذاها و نوشیدنی هایی مانند موز، برنج سفید، نان تست، کراکر و آبگوشت برای سیستم گوارشی شما مفید هستند و مواد مغذی و مایعات مورد نیاز بدن را برای بهبودی فراهم می کنند. با وعده های کوچکی از وعده های غذایی ملایم و آسان هضم مانند سوپ مرغ یا کمی مرغ کبابی، برنج و سبزیجات پخته شروع کنید. اگر اسهال یا استفراغ شدید را تجربه می کنید و به نظر می رسد نمی توانید مایعات یا غذا را کم نگه دارید، به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا